Így Karácsony és Szilveszter után, ahogy ürül le a (jó esetben) durranásig megtöltött éléskamránk, jó ha odafigyelünk arra is, hogy a már megbontott és feleslegesnek tűnő, valamint a közeli lejáratú élelmiszerekből hogyan alkossunk valami újat, ami az ünnepek alatti ‘nagy zabálás’ után is felkelti az érdeklődést. Én sajnos édesszájú vagyok, ami erősen valószínűsíti, hogy a maradékokból elsősorban újabb édességeket gyártok… A szuper az egészben, hogy lehet úgy csinálni, hogy egészséges is legyen ( vagy legalábbis kevésbé káros…). Az alábbiakban két egyszerű és gyors receptet írok le. Egyszerű, mert gyakorlatilag csak össze kell keverni a hozzávalókat a megfelelő sorrendben, és gyors (a dermedési időket nem számítva), mert egyiket sem kell sütni!
A kedvencem: Joghurtos- mascarponés rétegelt mézeskalács
Hozzávalók
- 3,5 dl barackjoghurt (de, bármilyen ízesítésűt lehet használni, vagy a legjobb a natúr + lekvár)
- 25 dkg mascarpone
- 20 dkg mézeskalács (akár mandulalisztből, a gluténérzékenyek számára), vagy babapiskóta, stb.
- barackbefőtt (vagy, olyan gyümölcs, amilyen ízesítésű a joghurtunk vagy a lekvárunk)
Természetesen bármilyen olyan gyümölcs jó lehet, ami lédúsabb és így kicsit megpuhítja a mézeskalácsunkat.
Keverjük össze a joghurtot a mascarponéval. Egy tálban rétegezzük a mézeskalácsot, majd a gyümölcsöt, amit vagy apró kockákra vágunk, vagy leturmixolunk és végül a krémet. Mindezt folytassuk addig, amíg a hozzávalók el nem fogynak, de krém legyen az utolsó réteg. És kész! Zseniális, nem?!
Az így elkészült desszertet 1-2 órán át célszerű hűteni, hogy összeérjenek az ízek. Tálalásnál, ha maradt még Mikulás csokink, abból reszelhetünk a tetejére, és akkor már vendégeket is hívhatunk! :-)
Aki csak idény gyümölcsöt használ, ízesítheti a krémet bármilyen édesítőszerrel, igény szerint.
Ezt a receptet gyerekkel bátran ki lehet és kell is próbálni! Nálunk lelkesen keveri a két összetevőt és utána jöhet a tálból a maradék!
A másik recept egy kicsit komplikáltabb… Nálam akkor ugrik szintet egy recept, ha 1-nél több tálat kell használni. ;-)
A neve: Pezsgőtorta
Hozzávalók
- 2,5 dl tejszín
- 1 tojásfehérje
- 3 dkg kristálycukor
- 5 zseltinlap
- 2+1 dl pezsgő (jó minőségű, ha van rá mód, bár azokból nem igazán szokott maradni…)
- 4 dkg porcukor
- 20 dkg babapiskóta
Elkészítés
Ennél a receptnél célszerű az egyes összetevőket külön-külön előkészíteni a végső összekeverésre, ezért öt közepes és egy nagy tálra lesz szükségünk. Az egyetlen komplikáció egyébként a mosogatás lesz...
- 1. tál: Áztassuk be a zselatin lapokat vízbe.
- 2. tál: Verjük habbá a tejszínt és utána tegyük a hűtőbe.
- 3. tál: Verjük habbá a tojásfehérjét a kristálycukorral.
- 4. tál: Melegítsünk fel 0,5 dl pezsgőt és oldjuk fel benne a beáztatott és alaposan kicsavart zselatint.
- 5. tál: Keverjük habosra a porcukrot 1,5 dl pezsgőben.
Ezután a porcukros pezsgőbe folyamatos keverés mellett, lassan öntsük bele a zselatinos pezsgőt, majd jöhet a tojásfehérjés hab és végül a tejszínhab. Az elkészült krémet az előző receptben említett technikával rétegezzük egy nagyobb tálba, azzal a megjegyzéssel, hogy itt a krémmel kezdjük, és utána következik a piskóta. A piskótákat a külön erre a célra tartalékolt maradék pezsgővel meglocsoljuk. A végén itt is krém legyen az utolsó réteg.
Ha a dermedés után szeretnénk úgy szeletelni, mint egy tortát (ha már egyszer az a neve), akkor a tálat a rétegezés előtt folpackkal béleljük ki, és így könnyen kifordítható lesz.
Ennek az édességnek viszont kell egy éjszaka, hogy biztos legyen a siker.
Figyelem, alkoholtartalmú!
Egészségetekre!